Onze eigen publicaties


Nieuw bij Uitgeverij Het Paard van Troje: Leuntje en Merien Agenda 2017 en Historisch Zeeland agenda 2017, A-5 formaat met ring, €15.95 per stuk.

Leuntje en Merien Kalender 2017 en verjaarskalender, nu met versjes van Katinka Polderman €13.95 p.s., prijs €22.50.
Kalender Historisch Zeeland 2017, i.s.m. Het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen. prijs €13.95.


Nieuw bij Het Paard van Troje!

Zeeland in Kleur
“Zeeland in Kleur”, een prachtig fotoboek over Zeeland met teksten van Eugène de Kok en foto’s van Bennie Krajenbrink en Charles Linssen, prijs €22.50
Eond de Goese vesten
“Rond de Goese vesten” door Ireen Schmid, prijs €19.95
Zef Jie da nog?
“Zeg jie da nog?, dialectwoord van de week” door Veronique De Tier en Elsa van Hermon met illustraties van Jan Willem Hament, prijs €9.95
Er zit een ziel in
“Er zit een ziel in, 35 jaar podium ‘t Beest” door Eugène de Kok. Prijs: €24.95
Kwa zei bure...
En “Kwa zei bure…..”, Boekje met zei-spreuken door Jan en Jopie Minnaard. Prijs €9.95
De koningschappen spreken nog van Vlijt
Jan de Jonge: "De koningschappen spreken nog van vlijt, 200 jaar mussengilde Ons Genoegen te 's Heer Abtskerke" prijs €7.50
Nieuwe ansichtkaarten Leuntje en Merien
11 verschillende. Prijs €1.50 per stuk.
Wereldzeeuwen
“Wereldzeeuwen” geschreven door Rachel van Westen, gebonden €19.95
Over Zeeland
Charles Linssen: “Over Zeeland, het Zeeuws volkslied en nog meer” prijs €14.95
“A is van Aie”
Jan Zwemer en Danker Jan Oreel. Denk aan “A is een Aapje” van Rie Cramer en dan in het Zeeuws met de bekende Zwemer/Oreel humor, prijs €9.95
“Arbeid is Zegen”
Een nieuwe bundel columns van Willem van Dam (PZC) prijs: €9.95
“Terroir Walcheren en Noord Beveland”
Smakelijke adressen, recepten en tips, met fiets routes. In Nederlandstalige en Duitstalige versie. Prijs €9.95

Leuntje en Merien kleurboek voor volwassenen door Jan Willem Hament, prijs €12.50. De trend van dit moment!Zeeuws Zoet , een heerlijk boek geschreven door Suukermeisje, prijs €19.95Leuntje en Merien kerstkaarten door Jan Willem Hament, 10 verschillende motieven, prijs €2,99 per stuk.Zeelland tijdens de Eerste Wereldoorlog

Door Jan Zwemer en Allie Barth. prijs €19.95


Krijn en de magische speer

"Krijn en de magische speer", Dorothé Tempelman-Venselaar neemt de lezer mee naar de tijd van Krijn, een jone Neanderthaler. prijs €15.95


Op zoek naar Zeeland

"Op zoek naar Zeeland", Danker Jan Oreel en diverse auteurs. Een zeer origineel zoek- en kijkboek voor jong en oud.
prijs €22.50

Keutelen is fijn

Keutelen is fijn is een bundel PZC colums van Willem van Dam. Prijs €9.95

Uutstuuksels

Uutstuuksels: Spreuken en uitdrukkingen van Leuntje en Merien, geschreven door Engel Reijnhoudt met tekeningen van Jan Willem Hament. prijs €9.95.

Zeeuwse streekdracht verjaardagskalender

Verjaardagskalender. Prijs €11.95,--


Zeeuwse fotokalender

Foto's: Charles Linssen. Prijs €11.95


Historisch Zeeland

Fotokalender. Prijs €11.95


Leuntje en Merien

Met tekeningen van Jan Willem Hament. Prijs €11.95


Leuntje en Merien verjaardagskalender

Met tekeningen van Jan Willem Hament. Prijs €11.95


Geloot voor Napoleon

Nu in de winkel: Geloot voor Napoleon, Bevelanders in het leger van Napoleon 1811-1814. Een hommage aan een vergeten groep Bevelandse jongens die moesten gaan vechten voor de idealen van een vreemde keizer. geschreven door Jan de ruiter isbn. 9789071937217 prijs €24,95 Gebonden.

De banneling van Tobago

Zojuist verschenen: “De banneling van Tobago, Zeeuwen in de West”. In navolging van “Zeeland in strip” is hier een nieuw Zeeuws stripboek met het bekende tekenwerk van Danker Jan Oreel. Scenario en tekst zijn van niemand minder dan René Verhulst, burgemeester van Goes. De strip gaat over een geboren Vlissinger die zijn fortuin heeft verdiend in de West (op Tobago) en terugkeert naar Goes waar hij zich inkoopt in het Oude Mannen- en vrouwenhuis. Spannende avonturen worden verteld die spelen op Tobago en in Goes. Dit alles met de nodige humor en ook nog eens op basis van authentieke documenten gevonden in het Goese Archief. Verkrijgbaar als harcover voor €15,-- en ook verkrijgbaar als speciale dossiereditie met 8 extra pagina's, genummerd en gesigneerd en een losse bijlage. Oplage 350, prijs €35,--


Stappen in en om de Gote Kerk in Goes

“Stappen in en om de Grote Kerk in Goes” door Allie Barth en Albert Kort. Het boek over het mooiste gebouw van Goes, prijs: €29.95


Zeeland Waterland

Zeeland Waterland door Hans van der Kam. Mooie foto's van de Zeeuwse wateren, geïllustreerd met gedichtjes. Prijs: €15.95


Van Marktveld tot meestoof

Fietsen naar en wandelen door Kloetinge, Kattendijke, Goese Sas en Wilhelminadorp. Dit boekje is het derde deel van de serie "Goes bekeken" Na de deeltjes over de stad Goes ( Kort door de Bocht) en het gebied ten westen en zuiden van Goes ( Van Peperbuzze tot Planketent) nu het deeltje over het gebied van de Gemeente Goes ten oosten en ten noorden van Goes. Het boekje is geschreven door Allie Barth, Frank de Klerk en Arend van der Wel. Het bevat leuke fiets- en wandelroutes maar vooral ook heel veel weetjes, over de natuur, over de geschiedenis en het landschap. Voor veel (oud) inwoners zal het een feest van herkenning zijn. Van het leesgezelschap "Lust tot onderzoek" uit Kloetinge tot sjoelende bejaarden in het blokhuis in Kattendijke. Ik denk dat het boekje je volop inspiratie geeft. Prijs: €13.95. De voorgaande deeltjes zijn nu tijdelijk €10,--


Nieuw Zeeuws Leesplankje

18 borduurpatronen, verhaaltjes en gedichten van Jan Zwemer naar tekeningen van Danker Jan Oreel. Prijs: €19.95.
Tevens verkrijgbaar als placemat: €5.95 en als dubbele kaart: €2.95.


Kwiek & Wies, 80plus in Zeeland

Dit boek portretteert 20 Zeeuwen die aantonen dat je tot op hoge leeftijd nog heel actief kunt zijn. Verhalen over vroeger, maar zeker ook over nu. Geschreven door Ellen De Vriend- de Jong.
Prijs: €19.95.


Onderweg, Zeeuwse vertellingen

Het nieuwste boek van Jopie Minnaard-Verheijke. Het gebonden boek bevat verhalen in het Zeeuws met daarbij de hertaling in het Nederlands, geïllustreerd door Jopie. In het boek zit een luister CD.
Prijs: €19.95.Isbn:9789071937132


Er zit geen brood meer in

Een boek over Zeeuwse winkeltjes die er bijna niet meer zijn. Geschreven door Willem van Dam en Jan Jansen, met fotos van Ben Seelt.
Verschijningsdatum: 31-10-2012, prijs: €18.95


Het Zeeuwse Knop Bakboek

Het Zeeuwse Knop Bakboek van Tinka Leene bevat recepten en verhalen uit Zeeland en de rest van de wereld. De recepten zijn te gebruiken in het Zeeuwse Knop Bakblik. Maar er is meer: verhalen achter de recepten, verhalen over de mensen die de recepten hebben aangeleverd, recepten uit heel de wereld. Dit alles afgewisseld met verhalen over de Zeeuwse Knop en Zeeuwse drachtfoto's. Een bijzonder boek over samen bakken, samen schrijven met als rode draad de Zeeuwse Knop.
Verschijningsdatum: 29-10-2012, prijs: €19.95


Peelanders

"Peelanders", geschreven door Ine Bloemen. Het boek geeft een beeld van het leven op het eiland Noord-Beveland in de 20e eeuw. Dit aan de hand van 15 levensverhalen van mensen uit de diverse bevolkingslagen, dorpen, man en vrouw. Ine heeft 5 jaar aan het boek geschreven, en in samenwerking met Gerard de Fouw ( Archief Noord-Beveland) is het een mooi boek geworden.
€ 17,95


Merklappen

Een tweetal kalenders met als thema merklappen. In 2013 uitvoering en als verjaardagskalender. In samenwerking met Historisch Museum De Bevelanden.
€ 10,95


Historisch Zeeland

Een nieuwe kalender over historisch Zeeland van Illustrator Danker Jan Oreel en schrijver tekenaar Erwin Tramper.
€ 10,95


Zeeuws voor beginners

Zeeuwse woorden en uitdrukkingen door taalgids Wisse: makkelijk voor toeristen en voor Zeeuwen om wat bij te leren. Geschreven door Jan Zwemer met tekeningen van Danker-Jan Oreel.
€ 7,95 ISBN: 978-907193709-5


Ken je dat Zeelandgevoel?

Hans van der Kam beschrijft met gedichten en foto's het 'Zeelandgevoel'.
€ 9,95 ISBN: 9789071937088


Zeeuwse kleuren en vergezichten

Het boek bevat mooie kenmerkend Zeeuwse landschappen, verspreid over Zeeland begeleid door enige gedichten.
€ 10,--


Mee smaek verteld

Geschreven door Piet Karman in samenwerking met de Heemkundige Kring De Bevelanden.
€ 17,95 ISBN: 9789071937064


Zeeuwen door de eeuwen

Geschreven door Dorothé Tempelman-Venselaar met illustraties van Danker Jan Oreel. Een reis door de tijd over beroemde Zeeuwen.
€ 19,95 ISBN: 97890719375057


Van Peperbuzze tot Planketent

Geschreven door Allie Barth, Frank van Klerk en Arend van der Wel. Fietsen naar en wandelen door de dorpen van de Gemeente Goes ten westen van Goes.
€ 12,95


Kalender 2012, historisch Zeeland

Met illustraties van Danker Jan Oreel en Erwin Tramper naar ansichten uit de collectie van Hans Lindenbergh.
€ 10,95


De schoonheid van stilte langs de Zeeuwse kust

Van Hans van der Kam. Mooie foto's van de Zeeuwse kust met toepasselijke gedichten. Een oase van rust in deze drukke hectische tijd.
ISBN: 9789071937019 € 14,95


2 nieuwe kalenders Historisch Zeeland

Met illustraties van Erwin Tramper naar ansichten uit de collectie van Hans Lindenbergh. Kalender 2011 is, zoals de naam al zegt uitgevoerd als kalender van 2011, de verjaardagskalender is jaarloos.
€ 10,95 per stuk.
  


Zeeland van Nehalennia tot Westerscheldetunnel

De strijd tegen het water kenmerkt de geschiedenis van Zeeland. Inpolderingen en stormvloeden wisselden elkaar af en soms trokken de Zeeuwen zich voor de zekerheid terug achter nieuwe dijken, meer landinwaarts dan de bedreigde oude dijken. Het gevecht van de Zeeuwen tegen het water is een van de hoofdthema's in deze geschiedenis van Zeeland in Strip. Er wordt trouwens nog heel wat meer gevochten: Chauken, Noormannen, Engelsen, Fransen, Duitsers... Wie kwamen er eigenlijk niet af op dit blijkbaar nogal aantrekkelijke eilandenrijk? En wat had boer Wisse daar nu mee te maken?
Tekeningen: Danker Jan Oreel. Tekst: Jan Zwemer

Softcover € 7,95


Kort door de Bocht

Of u no de stoute wandelschoenen aantrekt of vanuit uw luie stoel Goes binnenstad beleeft, met dit boekje in uw binnenzak of in de hand heeft u de plezierigste gids die u zich wensen kunt. Afhankelijk van hoe snel u loopt en leest, bent u binnen afzienbare tijd een kenner van de eigenzinnige historische kern van de Ganzestad. Uiteraard staat deze gids niet alleen stil bij gekende hoogtepunten zoals de kerken, het Stadhuis, de haven en de vesten, maar neemt hij u ook aan de hand mee door het smalste steegje van Goes en kuiert u kort door de bocht van Guinea. Dergelijke informatie en verassende doorkijkjes in tijd en ruimte wisselen elkaar tijdens deze stadse trektocht van drieënhalve kilometer voortdurend af.
Geschreven door Frank de Klerk

ISBN: 9789080953185 €12,95


De oorlog in stukken

Eenmaal in dit boek begonnen wordt de lezer meegesleept in een maalstroom van ervaringen en beelden. De samensteller heeft uit een gigantische veelheid van materiaal een spoor door de oorlogsjaren uitgezet, dat soms adembenemend is. In dit boek is de dreiging en de onzekerheid die de mensen van de Bevelanden tijdens die jaren in zijn greep heeft van het begin tot het einde voelbaar. Het zijn de citaten uit brieven en dagboeken, uit stukken en documenten, die het verhaal vertellen. We horen echte mensen, en kunnen ons in hun hoop en wanhoop verplaatsen. De gedurfde vormgeving roept een authentiek beeld van de oorlog op. Dit boek verdient een plaats naast de naslagwerken over de Tweede Wereldoorlog in Zeeland. Geschreven door Frank de Klerk

ISBN: 978-90-809-531-78 (uitverkocht)


'k Was t'er zélf bie

Als je net als Albert Goeman diep in de tachtig bent, mag je van een groot deel van de twintigste eeuw zeggen: 'k Was t'er zélf bie.' Maar ook wie, zoals de veel jongere Jan Zwemer altijd zijn oor te luisteren heeft gelegd bij de mensen om hem heen, doet mensenkennis op. Door en door menselijk zijn de verhalen van deze twee schrijvers, verhalen over het Zeeland van na 1920 - maar ook uitstapjes naar Amsterdam, Londen en de Harz. Geschreven in onvervalst Zeeuws: het Zuud-Bevelands van Goeman en het Walchers van Zwemer.

ISBN: 9789080953161 €14,95


Waèr a 't arte vol van is...

'Salomo z'n moôiste lied'. Zo begint deze schitterende Zeeuwse vertaling van het bijbelboek Hooglied... Hooglied is poëzie, wereldliteratuur. Dat zie je al in de vertaling, het is overduidelijk in de oorspronkelijke Hebreeuwse tekst. Er zijn allerlei stijlfiguren aan te wijzen en er wordt gespeeld met klanken. Vertalers wijzen erop dat er in het Hebreeuws woorden worden gebruikt 'die uit zichzelf huppelen en dansen'. Uit het ritme van de woorden spreekt een lichtvoetige, sprankelende, vrolijke en frisse toon. Dat taal- en klankspel schiet in deze Zeeuwse vertaling vrolijk wortel in de Zeeuwse klei... Lichamelijke vervoering en dodelijke passie, hevige verliefdheid en bruidsmystiek, spirituele eenwording met God en aardse erotiek en seksualiteit, het is allemaal in gelezen... En een mystieke uitleg die hoe dan ook zeer aardse, erotische beelden gebruikt. Hooglied is een gewaagd boek, tegelijkertijd is het ook een heel zuiver boek...
Uit deze passages uit de door dr. Eeuwout van der Linden bij deze vertaling geschreven inleiding blijkt duidelijk het bijzondere karakter van het boek Hooglied. Het heeft door de eeuwen heen dan ook velen geinspireerd tot het maken van vertalingen en bewerkingen. Van deze uitdagende tekst is er nu ook een vertaling in het Zeeuws. Deze is gemaakt door de Zuid-Bevelandse vertaalgroep van de Stichting 't Kerkje van Ellesdiek. De illustraties in dit boek zijn van de hand van Jopie Minnaard-Verheijke.

ISBN: 978-90-80953-14-7 €11,95


Misjes te kus en te keur

Auteurs: Maranke Rinck, Martijn van de Linde en Engel Reinhoudt.

ISBN: 9789056379063 €15,95


Goes in strip

Wat weet U van de geschiedenis van Goes? Misschien minder dan U denkt! Is er dan helemaal niets spectuculairs gebeurd? Roel en Sanne komen er achter dat het wel heel erg meevalt. Met behulp van de tijdmachine van Dr. Ghoess reizen zij door de afgelopen 600 jaar. Ze zorgen ervoor dat Goes in 1405 stadsrechten krijgt. Daarnaast maken ze de grote stadsbrand van 1554 mee en het beleg door de Geuzen. Daarbij komen ze de meest uiteenlopende figuren tegen: Graaf Willem VI, Jacoba van Beieren, professor Buys Ballot, zelfs koningin Wilhelmina en.... de Zwarte Panter!

Tekst en tekeningen: Danker Jan Oreel.

ISBN: 90-809531-1-3 (uitverkocht)


Bevelandse vertellingen

Onderwijzers die een scheve schaats reden, weeskinderen die op transport werden gesteld, een volksopstand in Goes die in de kiem werd gesmoord, de gruweldaden waaraan een verloskundige zich schuldig maakte: Deze en vele andere onderwerpen komen in "Bevelandse vertellingen" aan de orde. Het boek gaat in op verschillende aspecten van het Bevelandse verleden, waarbij het leven van de "gewone mens" centraal staat.

Geschreven door Allie Barth en Albert Kort.

ISBN: 9789080953154 €12,50


Bevelands Welvaren

Honderden jaren lang rijdt de Bevelandse dorpsjeugd met paarden en wagens naar de Kruiningse kermis. Een lang lied uit de achttiende eeuw beschrijft deze tocht. Dit boek voert de lezer eveneens langs de plaatsen van Noord- en Zuid-Beveland voor een aangename tocht met prachtige inkijkjes in het dorps- en stadsleven van weleer. Bevelands Welvaren maakt een levendig Zeeuws verleden zichtbaar. Hiervoor is geput uit de volksmond en uit oude archieven waar we bijzondere gebeurtenissen en vreemde snuiters tegenkomen. We maken kennis met de Karre uit Kats, schooljongen Ruissen uit Wemeldinge, de Munck uit Hansweert en tante Sophie uit Hoedekenskerke. Om de verbeelding nog meer te stimuleren zijn naast de sfeervolle oude foto's een aantal verhalen geillustreerd met aquarellen van de Kloetingse kunstenaar Danker Jan Oreel.

Auteurs: Allie Barth, Frank de Klerk, Mirjam Louisse. Met dank aan het Prins Bernhard Cultuurfonds Zeeland en het Publicatiefonds Zeeland.

ISBN: 978-90-809531-3-0 €16,95

Voor onze eigen publicaties kunt u in onze boekwinkel terecht of u kunt deze via de E-mail bij ons bestellen: info@paardvantroje.nl
De publicaties wordt u met factuur toegezonden.