Collaboratie op Schouwen Duiveland in de tweede wereldoorlog

Jop Steenhof de Jong

Voor het eerst wordt met dit boek een beeld geschetst van Schouwen-Duiveland in de jaren 1940-’45, toegespitst op de vele vormen en niveaus van Duitsgezindheid van de eilandbewoners en hun bestuurders. 

Flarden van die lokale geschiedenis, zoals de Tien van Renesse, de bunkerbouw en de inundatie door de Duitsers klinken velen nog bekend in de oren, maar zijn nog niet eerder in samenhang beschreven. De rollen van de waterschapsingenieur Arnold Ilcken, het hoofd van het arbeidsbureau Reinier de Waal en burgemeester Jan Boot komen uitgebreid en objectief voor het voetlicht. Het boek gaat ook in op de vele landarbeiders die voor de Duitsers op het vliegveld Haamstede gingen werken en daar vaak afgleden van kwaad tot erger. 

Jop Steenhof de Jong probeert voor al deze collaborateurs de vraag te beantwoorden hoe en waarom zij zich in Duitse dienst stelden. De auteur slaagt erin een genuanceerd beeld te geven van een vooral pragmatisch handelende bevolking in oorlogstijd, een periode waar nog altijd veel van geleerd kan worden.

€ Uitverkocht