Nieuwsoverzicht

Westerschelde, portret van een open zeearm

Het boek 'Westerschelde, portret van een open zeearm' laat in tekst en beeld de veelzijdigheid van de Westerschelde zien. Het boek vangt aan met een fotografische tocht vanaf Gouy in Noord-Frankrijk waar de oorsprong ligt van de Schelde of L'Escaut, zoals de rivier in Frankrijk heet, waarna ze als een klein stroompje haar reis begint langs verschillende dorpjes en stadjes in Noord-Frankrijk en België, om in de buurt van  Antwerpen verder  te gaan als de Westerschelde. Vanaf dat punt wordt het een brede en krachtige open zeearm die op haar eindpunt bij Vlissingen waar ze uitmondt in de Noordzee, maar liefst bijna 8000meter breed is.

In
dit boek wordt de historie van de Westerschelde belicht door auteur Jan J.B. Kuipers uit Kattendijke m.m.v. de stadsarchivaris van Vlissingen, Ad Tramper. Daarnaast werken ook in dit boek weer een aantal bekende Zeeuwen mee die allen een speciale band hebben met de Westerschelde.

Thema's die ter sprake komen zijn o.a.: het water en de scheepvaart, de flora en fauna in en aan de Westerschelde en het omringende land, de steden, dorpen en monumenten, recreatie en toerisme en natuurlijk is er ook in dit boek weer veel aandacht voor de Zeeuwse lekkernijen uit of van rondom de Westerschelde. Daarnaast wordt in het boek stilgestaan bij onderwerpen als de Hewigepolder, Het Land van Saeftinghe, de Hooge Platen, Plan Waterdunen en natuurlijk is er ook aandacht voor de gevaren die de Westerschelde met zich meebrengt waarvan de stranding van het grote containerschip de Jupiter CSCL op 14 augustus 2017 een voorbeeld is.

Dit fraai gebonden boek van 192 pagina's, telt meer dan 275 foto's en enkele illustraties van Jan Willem Hament. 


Boer Boris in het Zeeuws!

“Boer Boris ei vekantie” is de Zeeuwse vertaling van het populaire prentenboek van Ted van Lieshout en Philip Hopman “Boer Boris gaat naar zee”.
De vertaling is gemaakt door Engel Reinhoudt. Het boek verschijnt in een beperkte oplage en gaat € 14.95 kosten.


Babbelaar gezocht!

Wij zijn op zoek naar oude verhalen over en blikjes en recepten van de Zeeuwse babbelaar!

Heeft u nog oude, originele babbelaar blikjes staan en/of herinneringen aan het bakken van de babbelaars, dan zijn we op zoek naar u! Wij, Martien Luteijn en Margot Verhaagen, zijn namelijk een Zeeuws Babbelaar Boek aan het schrijven. Maar dat kunnen we niet alleen. Daar hebben we de hulp van u als Zeeuw hard bij nodig. Herinneringen, recepten, foto’s maar ook oude blikjes die met de babbelaar te maken hebben. Dat mogen blikjes van alle merken zijn zoals van Joosse, Van Melle, In den Soeten Inval of natuurlijk van het enige nog bestaande babbelaar bedrijf, JB Diesch. 


De babbelaar is een echt Zeeuws snoepje met een lange historie. Oorspronkelijk maakten de boerinnen de babbelaars met ingrediënten die ze voorhanden hadden op de boerderij; melk, boter, azijn, suiker en suiker. Omdat suiker zo duur was kregen mensen in het eerste kopje koffie een schep en bij het tweede kopje koffie een babbelaar. Die heetten aanvankelijk spekjes, maar omdat je er zo lekker van bleef babbelen, werd dat algauw een babbelaar. JB Diesch, bakker in Middelburg, specialiseerde zich in deze boterbabbelaar en begin jaren 20 introduceert hij het blikken trommeltje als verpakking. Dat maakte de boterbabbelaar nog populairder. Op Zuid-Beveland waren er ook bakkers die babbelaars bakten.

De babbelaar is een echte Zeeuwse specialiteit waar veel Zeeuwen een herinnering aan hebben. Omdat op te tekenen en ook de diverse Zeeuwse recepten te verzamelen en te bewaren, schrijven Luteijn en Verhaagen dit Babbelaarboek. Eind april 2018 wordt dit boek op de markt gebracht door uitgeverij Het Paard van Troje. Reacties zijn van harte welkom op info@paardvantroje.nl

 


Bookstore Day 2018

Deze dag staat bol van activiteiten en speciale acties.

Er zijn nieuwe uitgaven en speciale prijsverlagingen die alleen deze dag gelden, en diverse teken- en signeersessies.
De dag is als volgt ingedeeld:

 

10- 11 uur: Mathijs Deen signeert zijn nieuwe boek “Oude wegen”. Iedere klant die tijdens dit uur in de winkel komt ontvangt gratis en exclusief genummerd en gesigneerd verhaal. 

 

11- 12.30 : Het beroemde duo Ingrid en Dieter Schubert (bekend van prentenboekklassiekers zoals Monkie en Woeste Willem) signeren en tekenen hun boeken, waaronder het nieuwe voorleesboek “Moemf heeft een vriend”.

 

13- 14.00 uur;  Meet en greet Anna van Suchtelen met het signeren van: “Versailles aan de Schelde”. Met voor iedere klant dit uur en speciaal nieuw verhaal van haar hand. 

 

14-15.00 uur: Joost van Driel signeert zijn  nieuwe boek “Jaren van de tijger”. Iedere bezoeker tijdens dit uur ontvangt een speciaal geschreven, genummerd en gesigneerd verhaal van Joost.